Den svenska texten till ”Walkin’ My Baby Back Home” skrevs av Beppe Wolgers och sjöngs in av Monica Zetterlund 1962. De flesta kan nog sjunga med i raderna Åh, det är skönt, när mitt Stockholm är grönt, sakta gå hem genom stan… en doft av hö, från nån ljuv skärgårdsö, smyger sig tyst intill stan”. Det sångtexten så fint beskriver – grönskan och närheten till vattnet – hör till det som stockholmarna uppskattar allra mest med sin stad.

Vi gillar stadens unika mix

På frågan vad vi tycker om stadslivet svarar 7 av 10 stockholmare att vi har positiva känslor. Det vi framför allt uppskattar med staden är utbudet av mat, dryck och kultur, kollektivtrafiken samt mixen av människor. De platser vi tycker bäst om har en blandning av bostadsformer, kontor, restauranger och butiker samt gröna ytor.

Allt det vi tycker bäst om i staden vill vi också ha mycket mer av: gågator, annorlunda mat- och dryckesupplevelser, lokala specialbutiker och kreativa nöjesupplevelser. Men även fler sociala platser för umgänge som inte kräver konsumtion.

Under Coronakrisen har restriktionerna tvingat oss att hitta nya mötesplatser och vi har upptäckt stadslivet utomhus. Det sociala umgänget har bromsat in och många restauranger, butiker, teatrar, biografer, museer och musikställen kämpar för sin överlevnad. En del av utbudet går förlorat men stadslivet kommer tillbaka! Och det vi saknar mest är den unika mix som vi nu måste satsa mest på att återskapa.

Människan speglas i stadskärnan

Pandemin har även lärt oss att uppskatta det unika och genuina och vi har börjat tänka och handla lokalt. Vi beställer hem mat från kvarterskrogen, gör fler inköp i den lilla butiken på hörnan och stöttar kultur och nöjen med presentkort.

Människors beteenden, behov och önskemål speglas i stadskärnan. Så när verksamheter öppnar igen och tomma lokaler ska fyllas har vi en chans till positiv förändring. Vi vet vad vi gillar. Med en bred mix av platser för mat, handel, nöjen, umgänge och avkoppling skapar vi dynamiska och socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbara gatumiljöer i våra närområden.

Här behöver alla stadsbor – politiker, tjänstemän, fastighetsägare, bostadsrättsföreningar, företag, lokalhyresgäster och boende i alla åldrar – samverka kring en långsiktig utvecklingsplan för att skapa den mixade stadsmiljö vi vill ha. Där ingår även fler allmänna ytor för umgänge och avkoppling samt närhet till grönska och vatten.

Fler aktörer samverkar i framtidens städer

Cirkulär stadsplanering där alla invånare involveras är avgörande för demokration och för att vi ska kunna skapa hållbara, inkluderande samhällen. Framtidens städer har fler aktörer som samverkar på olika nivåer i en transparent arbetsprocess där information och dokumentation görs tillgänglig för alla. Några av de frågor vi behöver ställa oss för ett skönt, grönt Stockholm är:

  • Hur påverkas stadskärnan av förändrade köpbeteenden?
  • Vilka lokalhyresgäster stärker varandra och närområdet?
  • Vad krävs av stadsmiljön för att främja delningsekonomin?

Det här är en del av Mål 11 om Hållbara städer och samhällen som Green Onion bland annat jobbar med.

The Guardian skriver i artikeln ”How Sweden is taking back parking spaces to improve urban living” om hur svenska städer nu arbetar med att skapa fler ytor i gatumiljön med gröna inslag och plats för umgänge. Här kan du läsa artikeln.

Maria Lindberg Howard
Beep – medlem i Green Onion Collective