Det brukar sägas att livet inte är antalet dagar utan vad man fyller dem med. Men vad betyder varje ny dag av liv?

Om du visste att ditt liv kommer att kortas ner med 803 dagar, vad skulle du förlora? Troligen en hel del tid som du skulle kunna ägna åt det du verkligen tycker är viktigt och roligt. Och mindre tid tillsammans med de människor som betyder mest för dig.

Luftföroreningar förkortar livet för oss alla här på jorden med i genomsnitt 803 dagar. Det motsvarar ungefär 2,2 år. I vissa delar av världen rycks upp till 2 190 dagar – hela 6 år –  bort från den genomsnittliga livslängden. Slår man ihop det för världens befolkning blir summan ofattbara 17 miljarder förlorade år. Oändligt många dagar!

”Dessutom är det inte bara så att vi låter det här hända, vi är den direkta orsaken, säger professor Michael Greenstone på University of Chicago.

Tillsammans med sina kollegor har Michael Greenstone tagit fram AIR QUALITY LIFE INDEX (AQLI) som konverterar olika nivåer av luftföroreningar och deras inverkan på livslängden.

Vi siktar på nytt rekord i koldioxidutsläpp

Det är förbränningen av fossila bränslen som ligger bakom den övervägande delen av luftföroreningarna. Och de drivs snabbt på av klimatkrisen som skapar omfattande skogsbränder.

Under sommaren har vi sett otaliga bilder från katastrofhärdar runtom i världen. De följdes av IPCC:s dystra klimatrapport som borde leda till ett bryskt uppvaknande.

Men samtidigt visar en färsk rapport från International ­Energy Agency (IEA) att våra framtida utsläpp i stället kommer att öka och att vi inom de närmaste två åren kommer att slå nytt rekord i koldioxidutsläpp.

Är kortare livslängd det nya normala?

Efter pandemin ska vi nu ta oss tillbaka till det ”normala livet”. Men gör vi inget åt utsläppen är ett kortare liv det vi har att se fram emot.

Varför vi inte genast ingriper mot en hotande fara brukar inom socialpsykologin kallas ”kognitiv dissonans”. Det är skillnaden mellan vad vi vet och vad vi gör samt ursäkterna vi använder för att vi inte ändrar vårt beteende. I det här fallet ligger vi dessutom själva bakom orsaken till faran.

Ekonomer varnar för hur den ekonomiska tillväxten kommer att upphöra och att ”business as usual” leder till en finansiell kollaps om 20 år. Kognitiv dissonans  visar på en faktaresistens som i hög grad även gäller organisationer. Här måste svenska företag nu ta ansvar och förändra sitt beteende. Men det krävs en rejäl rivstart. För dagarna går.

Maria Lindberg Howard

Ladda ner Green Onions tips för ert företags nästa steg i hållbarhetsarbetet.

Här kan du se beräkningarna av livslängden med AQLI

Här kan du läsa energirapporten från IEA

Maria Lindberg Howard
Beep – medlem i Green Onion Collective