Lökväxter förekommer på alla kontinenter förutom Antarktis och människor över hela världen har ätit lök i tusentals år. Lök började odlas tidigt och har under lång tid även använts som medicin då den ansågs vara hälsofrämjande och besitta magiska egenskaper. Löken är rik på antioxidanter, proteiner, fibrer, krom, C-vitamin och flavonoider. Den är pre-biotisk och har en inflammationsdämpande förmåga.

Som smakförhöjare är löken en klar favorit i matlagningen. Den ingår ofta i den heliga treenigheten som är själva grunden i olika kök i grönsaksblandningar som mirepoix, battuto, soffritto, sofrito, refogado, suppengrün, wloszczyzna, masala och creole.

Lökens form och sammansättning har bidragit till dess symboliska betydelse i olika kulturer, religioner och filosofiska tankesätt.

För egyptierna symboliserade den cirkulära formen och de många lagren evigheten och lök användes i mumifieringsprocessen. I det gamla Grekland åt soldaterna lök för att öka sin styrka och uthållighet ute i fält, något soldaterna i romarriket senare tog efter under sina långa marscher. Hur en lök skalas, lager för lager tills den helt har plockats isär, går ihop med det indiska synsättet att materiella ting är tillfälliga. Och alla vet vi att enligt folktron skyddar vitlök mot vampyrer.

Löken ingår i släkten Allium – en global växtfamilj med allt från gräslök, salladslök och purjolök till kepalök, schalottenlök, silverlök och vitlök. Här finns även amaryllis, liljor, anemoner, liljekonvalj, hyacint, snödroppe, krokus, dahlia och andra blommande lökväxter. En trädgård med enbart lökväxter blommar nästan hela året runt. Under vintern överlever löken nere i jorden och är sedan först med att hälsa våren välkommen tillbaka.

För en organisation är löken en tydlig symbol för verksamhetens djup i flera lager. Mångfalden och egenskaperna hos löken stämmer också väl in på medlemmarna i Green Onion. Likt löken lever vi i kluster och växer tillsammans. Alla delar vi samma värdegrund och vi bidrar till föreningen och våra uppdragsgivare med våra erfarenheter,  kunskaper och, inte minst, vårt starka engagemang. Tillsammans vill vi skapa en grönare värld!